Naar school in Bilzen en Hoeselt - Kleuter en Lager

Scholen in Bilzen en Hoeselt werken met een aanmeldsysteem. Is er dan een groot probleem? Zijn er veel plaatsen tekort? 

Nee, we starten vooral met dit systeem omdat de wetgeving is veranderd. Scholen die willen kunnen weigeren moeten werken met een aanmeldsysteem. In Bilzen en Hoeselt zijn er in het totaal méér dan plaatsen genoeg voor alle kinderen. Maar in sommige scholen zijn er leerjaren of kleuterklassen die wel vol lopen of nu al vol zijn (in de hogere jaren). Aanmelden geeft je dus de beste kans op een plaats in de school van eerste keuze.   

 

Moet ik mijn kind verplicht aanmelden?

Dit moet niet, MAAR... wie niet is aangemeld kan pas inschrijven in een school vanaf de vrije inschrijvingen. Op dat moment zijn in sommige scholen, in sommige kleuterklassen/leerjaren misschien geen plaatsen meer vrij.
Aanmelden geeft je de beste kans op een inschrijving in de school van je hoogste voorkeur.

 

Voor welke scholen kan ik mijn kind aanmelden?

Je kan jouw kind aanmelden voor alle scholen van het gewoon onderwijs van Bilzen en Hoeselt. Je vindt een overzicht van alle scholen op deze website en in de folder.
Als je meer dan één school aanduidt, is je kans groter dat jouw kind een plaats heeft in een favoriete school.
Gaat jouw kind volgend schooljaar naar een school van het buitengewoon onderwijs, dan hoef je het niet aan te melden. Je kan jouw kind rechtstreeks inschrijven in de school.
Heeft jouw kind een verslag voor het buitengewoon onderwijs, maar wil je het toch inschrijven in een gewone school? Maak dan wel gebruik van het aanmeldingssysteem.

 

Welke gegevens heb ik nodig om mijn kind aan te melden?

Je hebt het rijksregisternummer van je kind nodig om aan te melden. Het rijksregisternummer kan je terugvinden op de Kids-ID van je kind of op de isi+kaart.
Heeft je kind geen rijksregisternummer? Contacteer dan Rik Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02 553 68 16.

 

 Kan mijn kind toegewezen worden aan een school die ik niet heb gekozen?

Neen dit kan nooit. Je kind kan enkel toegewezen worden aan één van de scholen waarvoor je hebt aangemeld.

 

Hoe kan ik zien in welke scholen er nog plaats is voor mijn kind?

Je vindt het laatste overzicht van de vrije plaatsen op www.naarschoolinvlaanderen.be

 • Voor de kleuters per geboortejaar
 • Voor de lagereschoolkinderen per leerjaar 

 

Hoe worden de plaatsen verdeeld?

Het aanmeldingssysteem verdeelt de vrije plaatsen automatisch en correct. We volgen zo veel mogelijk je schoolkeuze.
Als er genoeg plaats is in de school van je eerste keuze, dan krijgt jouw kind altijd een plaats in die school.
Bij een tekort aan plaatsen worden de leerlingen die de school als eerste keuze opgaven bovenaan geordend, daarna de leerlingen die de school als tweede keuze opgaven, enz.
Binnen de eerste keuzes worden de leerlingen uit de voorrangsgroepen (broer/zus en kinderen personeel) bovenaan geordend.
Daarna worden de overige leerlingen geordend op de afstand tot de school: de leerling met de kortste afstand van de woning tot die de school (in vogelvlucht) zal als eerste geordend worden, dan de leerlingen met de tweede kortste afstand, enz. 

 

Als mijn kind aangemeld is, is mijn kind dan ook ingeschreven?

Neen. Op het einde van de aanmeldingsperiode ordent de computer alle aangemelde kinderen en wijst jouw kind één van jouw voorkeurscholen toe. Daarna krijg je bericht waar jij jouw kind kan inschrijven. Je gaat dan langs bij die school om jouw kind in te schrijven. Maak liefst een afspraak.
Het is ook mogelijk dat er in geen enkele van de scholen waarvoor jij jouw kind hebt aangemeld, plaats is voor jouw kind. Jouw kind komt  dan automatisch op de wachtlijst terecht in elke school waarvoor je het hebt aangemeld. Als er een plaats vrijkomt in een van de scholen word je  gecontacteerd en kan je jouw kind alsnog gaan inschrijven.

 

Is het belangrijk wanneer precies ik mijn kind aanmeld tijdens de aanmeldperiode?

Neen, zolang je het in deze periode doet. Het tijdstip of de dag waarop jij je kind aanmeldt, is niet van belang voor de rangschikking. Je kan dus zonder tijdsdruk tijdens de hele aanmeldingsperiode jouw kind aanmelden.

 

Hoe wordt de afstand berekend?

Voor de afstand tot de school geldt vogelvlucht. De correcte berekening van het adres (coördinaten) door de computer wordt gecontroleerd met behulp van het CRAB (Centraal Referentieadressenbestand). Bij betwisting oordeelt de Ombudsdienst Inschrijvingen.

 

Welk adres geef ik op? En wat als ik binnenkort verhuis?

Bij stap 1: gegevens ouder/voogd vul je het adres in waar je woont. 
Bij stap 2: gegevens kind vul je het domicilieadres in van je kind. Het domicilieadres is het adres waarmee de computer de afstand tot de school berekent. We noemen dit het referentieadres.
Als je met een officieel document kan aantonen dat je in de loop van het betrokken schooljaar op een ander adres zal wonen, kan de disfunctiecommissie de toelating geven om dit andere adres als referentieadres te gebruiken. Een officieel document is bv. een huurcontract of bouwvergunning.
De aankoop van een bouwgrond in de buurt van een school geldt niet als toekomstig adres als daar geen concrete bouwbedrijvigheid aan gekoppeld wordt.
Bij betwisting of onduidelijkheid oordeelt de Ombudsdienst Inschrijvingen. 

Als je een ander adres wil opgeven dan je huidige domicilieadres: contacteer dan Rik Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02 553 68 16.

 

Hoe wijzig ik mijn gegevens in het aanmeldingssysteem?

Dit kan nog tijdens de hele aanmeldperiode. Neem contact op met de beheerder van het aanmeldingssysteem: Rik Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02 553 68 16.

 

Wat als ik vind dat mijn kind onterecht geweigerd werd in een school van mijn keuze ?

Je kan terecht bij Rik Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02 553 68 16. Hij zal je klacht voorleggen aan de Ombudsdienst Inschrijvingen. Als je nog steeds vindt dat de weigering onterecht was, dan kan je terecht bij de Commissie Leerlingenrechten. De contactgegevens van deze commissie vind je op http://www.agodi.be/commissie-inzake-leerlingenrechten.

 

Wat breng ik mee bij de inschrijving in de school ?

Breng volgende documenten mee bij de inschrijving:

 • Kids-ID van je kind of de isi+kaart (voor het rijksregisternummer en de juiste schrijfwijze van de naam van jouw kind en de geboortedatum)
 • Je identiteitskaart (de identiteitskaart van de ouder of voogd die inschrijft).
 • Indien van toepassing: een bewijs van het nieuwe (toekomstige) domicilieadres waarmee je hebt aangemeld, als dit verschillend is van het huidige domicilieadres
 • Indien van toepassing: een bewijs van het ontvangen van een schooltoeslag.
 • Indien van toepassing: een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs (of een document van het CLB)

 

Wat moet ik doen als mijn kind een jaar "blijft zitten" of een jaar overslaat?

Neem contact op met Rik Hermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 02 553 68 16.

 

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Nadat je kind werd aangemeld, krijg je direct een e-mail waarin het resultaat van jouw aanmelding staat.

 

Wat is een ticket voor inschrijving?

Ten laatste op 19 april 2024 krijg je jouw toewijzing via email. Dat is jouw “ticket voor inschrijving”.  Daarop staat in welke school je kan inschrijven van 22 april tot en met 13 mei 2024. Met het ticket ben je zeker van een plaats voor jouw kind in de betrokken school. Als je jouw kind niet inschrijft tijdens de inschrijvingsperiode, vervalt jouw ticket of reservatie voor de school. Maak dus zeker op tijd een afspraak met de school om in te schrijven. 

 

Wat als ik geen computer of internet heb? Of extra info of hulp nodig bij aanmelden?

Neem contact op met de school of het Huis van het Kind. Zij zullen jou verder helpen.

 • Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt via 089 39 76 45, 0472 18 69 22, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 • LOP-deskundige Rik Hermans, 02 553 68 16, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wat doet de Ombudsdienst Inschrijvingen en hoe is deze samengesteld?

Tijdens de aanmeldingsperiode volgt de Ombudsdienst Inschrijvingen mogelijke fouten/klachten op en bespreekt ze uitzonderlijke aanmeldingssituaties. 
Na de aanmeldingsperiode wordt de rangordening en toewijzing toegelicht door de beheerder. Eventuele problemen worden behandeld in een hieraan gekoppelde bijeenkomst van de Ombudsdienst Inschrijvingen.
De Ombudsdienst Inschrijvingen bestaat uit één vertegenwoordiger aangeduid door elk van de drie deelnemende schoolbesturen en een vertegenwoordiging van de ouders. Er wordt een neutrale voorzitter aangeduid.

 

Mijn peutertje van 2,5 jaar is ingeschreven. Wanneer mag het starten?

Informatie over instapdata en een tool om de eerste instap-dag van jouw kind te berekenen, vind je hier .
Wil je meer informatie over waarom het belangrijk is dat jouw kleuter naar school gaat ? Ga dan naar de website van kleuterparticipatie en klik in het vak op 'voor ouders'.

 

Nog andere vragen ?

Contacteer

 • Huis van het Kind Bilzen-Hoeselt via 089 39 76 45, 0472 18 69 22, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 • LOP-deskundige Rik Hermans, 02 553 68 16, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.